MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Włoska bruschetta z bazylią na imprezę. Zobacz przepis na grzankę z pomidorami. Lekka przystawka na zimno

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Bruschetta z sałatką z pomidorów to popularna włoska przystawka.
Bruschetta z sałatką z pomidorów to popularna włoska przystawka. 123rf.com/aliasemma/zdjęcie ilustracyjne
Miłośnicy kuchni włoskiej z pewnością znają bruschette. Włoska przystawka składa się z dobrej jakości chleba, czosnku, oliwy i pomidorów. Sekretem udanej bruschetty jest korzystanie z mięsistych pomidorów wymieszanych z listkami świeżej bazylii oraz przypieczonym pieczywem. Zobaczcie przepis na tradycyjną grzankę bruschetta prosto z Włoch.

W skrócie

Bruschetta to rodzaj przystawki, czyli antipasti, który można zamawiać w restauracjach lub samodzielnie przygotować z łatwo dostępnych składników. We Włoszech, zanim zaczęto uprawiać pomidory podawano crostino, czyli grzanki z opiekanego chleba, oliwą i czosnkiem. Dopiero sprowadzenie pomidorów przeobraziły crostino w bruschettę. Podpowiadamy przepis na bruschettę idealną na imprezę.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć galerię dotyczącą bruschetty

Bruschetta – przepis z pomidorami i cebulą

Liczba porcji: na 4 kromki.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 kromki pieczywa np.: bagietki lub chleba wiejskiego.
  • 1 pomidor,
  • 15 g cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 g soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • listki świeżej bazylii.

Jak zrobić tradycyjną bruschettę?

Przygotowanie:

  1. Patelnię należy rozgrzać z łyżką oliwy z oliwek.
  2. Na patelni trzeba ułożyć kromki chleba lub bagietki i zarumienić.
  3. Następnie trzeba pokroić pomidora w kostkę i cebulę.
  4. Sałatkę z pomidorów trzeba doprawić solą, pieprzem i listkami świeżej bazylii.
  5. Grzanki trzeba natrzeć czosnkiem, a pozostałości wrzucić do pomidorów.
  6. Na koniec kromki trzeba ułożyć na talerzu i na wierzchu ułożyć pomidory.
  7. Bruschetta na zimno jest gotowa do podania.

W naszej galerii możecie zobaczyć rodzaje bruschetty na imprezę

Domowa bruschetta z mozzarellą

Włoska grzanka często przybiera też nowe formy podania. Podstawową wersję można wzbogacić plastrami mozzarelli albo oprószyć startym parmezanem. Bruschetta z mozzarellą może być zapieczona do momentu rozpuszczenia się sera lub podana na podpieczonym z serem ogrzanym do temperatury pokojowej. Do sałatki z pomidorami można także dodać czarne oliwki lub posiekane suszone pomidory.

Bruschetta ze słoniną

Znanym we Włoszech przysmakiem jest także bruschetta al lardo, czyli grzanka z pomidorami z dodatkiem cienkiego plastra słoniny. Po opieczeniu i natarciu czosnkiem kładzie się słoninę, posiekanego pomidora i wierzch dekoruje świeżym oregano. Ponadto warto pamiętać, że bruschetta może być podana np.: z szynką parmeńską lub nawet włoską mortadelą.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Włoska bruschetta z bazylią na imprezę. Zobacz przepis na grzankę z pomidorami. Lekka przystawka na zimno - Strona Kuchni

Wróć na jaworzno.naszemiasto.pl Nasze Miasto