18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Potrawy z Jaworzna [ZDJĘCIA]. Znacie nasze smakołyki?

Patrycja Sołtys
Tlone kluski czy zupa z pietruszki. To typowe jaworznickie potrawy, które do tej pory gotują mieszkańcy tych terenów.

Jesteś łasuchem i z prawdziwą pasją lubisz przyrządzać różne potrawy? A czy wiesz, jakie tradycyjne dania i przekąski są typowe właśnie dla Jaworzna?

W Miejskiej Bibliotece Publicznej w Jaworznie można było dowiedzieć się tego. Na spotkaniu w sali audiowizualnej biblioteki pachniało chlebem i ogórkami. Co nieco na temat tradycyjnych jaworznickich potraw opowiedziały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Dobrej, np. o tym, jak to kiedyś sycili się mieszkańcy. Jadwiga Baran i Danuta Brzózka chętnie podzieliły się swoją wiedzą z uczestnikami spotkania. O wiedzę historyczną ich opowieści uzupełniała historyczka Maria Leś-Runicka.

- Przepisów na te specjały nie można znaleźć w żadnej książce, ponieważ tajemnice ich przyrządzania są przekazywane słownie z pokolenia na pokolenie - tłumaczyła Jadwiga Baran.

Zarówno ona, jak i Danuta Brzózka o tym, jakie składniki są potrzebne do przyrządzania potraw z Jaworzna, dowiedziały się od swoich babć i ciotek. Przykładem takiej tradycyjnej potrawy są kluski tlone, które szczególnie często były przygotowywane w okresie zimowym albo w czasie najcięższych prac polowych.

Chodziło o to, aby dania były syte i zaspokajały głód. Drugim takim charakterystycznym daniem jest kapusta z grochem. A rzadko spotykaną potrawą jest zupa z pietruszki. Jak tłumaczą gospodynie, można ją bardzo szybko przygotować, i podobnie jak tlone kluski jest niesamowicie sycąca. W takiej zupie ma się znaleźć dużo smalcu ze skwarkami i sporo naci pietruszki. Na dania mięsne pozwolić sobie mogli tylko najbogatsi, a ci mniej zamożni jadali je tylko w niedzielę. Typowa polska potrawa, czyli żur, ma w Jaworznie swój własny oryginalny przepis.

Każda gospodyni domowa powinna ukisić go sama. Oczywiście ta zupa może mieć różne rodzaje, np. na wesele ma inny smak, niż ta przygotowywana na święta.

Znacie inne jaworznickie smakołyki? Czekamy na przepisy, zdjęcia, opinie!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jaworzno.naszemiasto.pl Nasze Miasto