MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Chrupiące kotlety z ciecierzycy z warzywami na obiad. Przepis na apetyczne w stylu falafela. Tak zrobione nigdy się nie rozpadają

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Zdrowe kotlety z ciecierzycy można upiec w piekarniku lub beztłuszczowej frytkownicy.
Zdrowe kotlety z ciecierzycy można upiec w piekarniku lub beztłuszczowej frytkownicy. Getty Images/Zolotaosen/zdjęcie ilustracyjne
Domowe kotlety z ciecierzycy to przysmak, który można zrobić z namoczonej i ugotowanej ciecierzycy, z ciecierzycy w puszce lub ze słoika. Warto wymieszać ją z marchewką i korzeniem pietruszki, aby dodać porcji błonnika. Dzięki dodaniu ugotowanej kaszy jaglanej lub soczewicy, gotowe kulki nie będą się rozpadać po upieczeniu. Wypróbuj przepis na pyszne kotlety z ciecierzycy smakujące jak falafel.

W skrócie

Upieczone lub usmażone kotlety z ciecierzycy świetnie smakują podane na obiad, ale można też zabrać je na lunch do pracy. Wystarczy włożyć je do pełnoziarnistej bułki, zawinąć w tortillę lub wsunąć w przekrojoną pitę z porcją sałatki ze świeżych warzyw i podać jak falafel. Kotlety z ciecierzycy warto połączyć z ugotowaną kaszą jaglaną lub soczewicą, aby nadać im zwartą konsystencję, która nie będzie rozsypywać się po upieczeniu lub w trakcie smażenia. Masę na chrupiące kotlety z ciecierzycy można także uformować i upiec w beztłuszczowej frytkownicy.

W naszej galerii możecie zobaczyć składniki potrzebne do zrobienia kotletów z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy ze słoika – prosty przepis inspirowany falafelem

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 250 g ugotowanej kaszy jaglanej lub 200 g czerwonej soczewicy,
  • 250 g ciecierzycy ze słoika,
  • 1/2 marchewka,
  • 1/2 korzenia pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 40 g bułki tartej,
  • 20 ml oleju rzepakowego,
  • 5 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 5 g kminu rzymskiego,
  • 5 g kurkumy,
  • 5 g mielonej słodkiej papryki,
  • szczypta pieprzu cayenne.

Jak przygotować kotlety z ciecierzycy?

  1. Ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną lub soczewicę należy odcedzić z nadmiaru wody i włożyć do szerokiej szklanej miski.
  2. Następnie należy ciecierzycę odcedzić z aquafaby, przepłukać i wsypać do kaszy jaglanej lub soczewicy. Oba składniki należy zblendować na gładką masę z nieznacznie widocznymi kawałkami strączków.
  3. Marchewkę i korzeń pietruszki trzeba umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
  4. Cebulę i czosnek należy umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Kolejnym krokiem jest ich zeszklenie na rozgrzanej patelni na łyżce oleju rzepakowego.
  5. Do cebuli należy dodać startą marchewkę z korzeniem pietruszki.
  6. Następnie należy doprawić zawartość patelni solą, pieprzem, słodką papryką, kuminem, kurkumą i pieprzu cayenne i całość smażyć, do momentu aż cebula się zarumieni, a zapach przypraw będzie wyrazisty.
  7. Do ciecierzycy i kaszy jaglanej lub soczewicy należy dodać zarumienioną cebulę z czosnkiem i następnie dokładnie zblendować.
  8. Do powstałej masy trzeba dodać jajko, 10 g bułki tartej i dokładnie wymieszać.
  9. Zwilżonymi dłońmi należy formować jednakowej wielkości kulki i delikatnie je spłaszczać. Kotlety z ciecierzycy należy obtoczyć w bułce tartej i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Domowe kotlety z ciecierzycy należy posmarować z wierzchu olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 190° Celsjusza przez 15 minut.

Smażone kotlety z ciecierzycy

Usmażone kotlety z ciecierzycy smakiem będą przypominać falafela. Aby kotlety z ciecierzycy były chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku należy smażyć je na rozgrzanej patelni z olejem sięgającym do połowy wysokości kotlecików. Gdy się zarumienią, można obrócić je na drugą stronę.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Chrupiące kotlety z ciecierzycy z warzywami na obiad. Przepis na apetyczne w stylu falafela. Tak zrobione nigdy się nie rozpadają - Strona Kuchni

Wróć na jaworzno.naszemiasto.pl Nasze Miasto