Tlone kluski z Jaworzna. Ciężkowianki wygrały regionalny konkurs:
Ciężkowianki pokonały 22 zespoły folklorystyczne, reprezentujące Małopolskę i ŚląskUgotowały jaworznickie tlone kluski, które zachwyciły podniebienia jury. Zaśpiewały też piosenki: "Jakżem była młodo" i "Moja pani Matko".
Ciężkowianki, które przygotowały tlone kluski z Jaworzna, wystąpiły w składzie: Bronisława Paluch, Stanisława Lelito, Józefa Jelonek, Józefa Paluch, Janina Ciołczyk, Maria Sołtysek, Maria Kieres, Kazimiera Ślusarczyk z instruktorką Miejskiego Centrum Kultury i Sportu Anną Jachimczyk. W konkursie uczestniczyły też dwa inne jaworznickie zespoły: Jaworzno reprezentowały ponadto "Jelenianki", które zdobyły wyróżnienie i "Borowiacy". Drugie miejsce zajął zespół z Korniowic koło Krzeszowic.
W niedzielę, 30 czerwca, zespół "Ciężkowianki" (w tym roku obchodzi 56 urodziny) zaprezentuje się podczas Międzynarodowego Dnia Spółdzielczości Mikołów - Śmiłowice 2013 podczas XXXIV Dni Otwartych w Mikołowie.
A teraz przepis na tlone kluski z Jaworzna:
Mąki po połowie pszenna i żytnia, posolona woda, smalec ze skwarkami, kwaśnego mleka. Mąkę smażyć około 3 h na kraju blachy, mieszać drewnianą łyżką. Zalać posoloną wodą (druga opcja dodać ugotowanych zieleniatek z wodą). Dodać skwarków. Popijać np. wrzącym mlekiem.
Zobacz też inne przepisy na jaworznickie potrawy, nie tylko na tlone kluski z Jaworzna.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?