W skrócie:
Szybka przekąska z ciast francuskiego
Paluchy z ciasta francuskiego są pyszne i idealnie chrupiące. Proponuję przygotować je z dodatkiem sera feta, czosnku świeżego i czosnku niedźwiedziego. Takie połączenie smaków zawsze się sprawdza. Paluchy są słone i aromatyczne. Możesz podjadać je w domu lub przygotować na przekąskę na grilla czy inne spotkanie z bliskimi. Jeśli nie lubisz czosnkowych smaków, to zrób paluchy z fetą i dopraw je np. bazylią, ostrą papryką czy czarnuszką. Pamiętaj także, by nie dodawać dużo soli, ponieważ ser już jest dość słony.
Zobacz w galerii, jak przygotować paluchy z ciasta francuskiego z czosnkiem i fetą.
Przepis na paluchy z ciasta francuskiego z czosnkiem i fetą
Czas przygotowania: 5 minut + pieczenie ok. 12 minut.
Porcja na: ok. 15 paluchów.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 100 g sera feta,
- 2 małe ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
- pół łyżeczki bazylii,
- 1 jajko,
- opcjonalnie szczypta soli lub sól gruboziarnista.
Jak zrobić paluchy z ciasta francuskiego?
- Nastaw piekarnik na 200 stopni w opcji góra-dół.
- Ciasto francuskie wyjmij z opakowania i rozłóż na płasko.
- Do miseczki wbij jajko i roztrzep je widelcem.
- Posmaruj ciasto jajkiem za pomocą łyżeczki lub pędzelka silikonowego.
- Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, rozsmaruj na cieście.
- Posyp ciasto rozkruszoną fetą oraz bazylią i czosnkiem niedźwiedzim.
- Jeśli feta nie była bardzo słona, możesz posypać ciasto także odrobiną soli.
- Złóż ciasto na pół i delikatnie rozwałkuj, by je lepiej przygnieść.
- Pokrój ciasto na paseczki o grubości ok. 1 cm.
- Zwiń każdy paseczek w spiralkę i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmaruj paluchy jajkiem.
- Piecz ok. 12 minut. Gotowe.
Czytaj także: Najprostsze ciasteczka na świecie. Przepis na ciasteczka francuskie, które zawsze się udają. Potrzebujesz jedynie 3 składników
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
- Szybkie przekąski z ciasta francuskiego. Przepis z pieczarkami, serem i kurczakiem
- Fenomenalny dodatek do gorącej zupy. Sprawdzony przepis na szybkie paszteciki
- Pyszne rogaliki z czekoladą. Przepis z ciasta francuskiego. Zrobisz je w 5 minut
- Przekąska na imprezę w 15 minut. Zobacz przepis na świnki w kocykach
Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?