Poprawia nastrój, rozładowuje stresy. Badacze twierdzą, że to mity nie znajdujące naukowego uzasadnienia. Skąd fenomen jedynego jadalnego środka płatniczego, który opanował cały glob, znanego już wśród Majów i Azteków, a sprowadzonego do Europy przez Krzysztofa Kolumba?
W Światowy Dzień Czekolady bywalcy klubu środowiskowego „Wega” MCKiS mieli okazję zakosztować czekoladowej przyjemności, zarówno w postaci stałej jak i płynnej, a także poznać jej historię. Można się było częstować tabliczkami o różnych smakach od tradycyjnych: gorzkiej, orzechowej z okienkiem, mlecznej, po tak egzotyczne jak miętowa i jogurtowa. Na każdego czekała filiżanka gorącej czekolady- wedle upodobań- z mlekiem lub bez. Najmłodsza degustatorka Ela miała 5 lat.
Opuszczający klub wychodzili z uśmiechem na ustach, oczarowani i pełni słodkich myśli . Tego dnia nie udało się zburzyć czekoladowych mitów. Wańkowiczowski cukier krzepi. Czekolada odpędza smutki. I tak już pozostanie…
w.
fot. W. Ciołczyk
Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?