Supersmak Jaworzna. Głosujcie na kluski tlone Ciężkowianek:
Zespół ludowy Ciężkowianki to mistrzynie w gotowaniu tlonych klusek.
Oto przepis:
Mąki po połowie pszenna i żytnia, posolona woda, boczek. Mąkę smażyć około 2 h na kraju blachy, mieszać drewnianą łyżką. Zalać posoloną wodą (druga opcja dodać ugotowanych zieleniatek z wodą). Dodać stopiony boczek. Popijać np. śmietaną.
Potrawa chłopska, z czasów gdy o mięso było bardzo trudno. Gotowana w Jaworznie z dziada pradziada, a raczej z babki prababki. Ciężkowianki w tym roku dzięki tlonym kluskom zwyciężyły w XIX Konkursie Potraw Regionalnych "Przy chłopskim stole" w Nadwiślańskim Parku Etnograficznym w Wygiełzowie. Tlone kluski z Jaworzna okazały się najsmaczniejsze.
Nadal czekamy na zgłoszenia. Kto potrafi ugotować tradycyjną jaworznicką potrawę, np. tlone kluski lub pęcak z fasolą? A może znajcie jeszcze jakiś inny dobry przepis? Zgłaszajcie się do nas!
Głosowanie odbywa się TUTAJ.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?