Nie zabrakło takich tradycyjnych dań, jak barszcz z fasolą, kapusta z grochem, chałka z miodem czy siemieniatka z kaszą jęczmienną. Na stole pojawiły się też śląskie makówki, kasza z grochem i śliwkami i kluski (podobne do kopytek) z makiem na słodko.
Karpi jednak nie było. Na tradycyjnych jaworznickich chłopskich stołach pojawiały się za to dużo tańsze dorsze, szproty i śledzie, o które i tak nie było łatwo. Dąbrowianki zaprezentowały dwie śledziowe potrawy. Takie że palce lizać!
Więcej na temat tradycyjnej jaworznickiej wigilii przeczytacie w kolejnym dodatku "Jaworzno" Dziennika Zachodniego, który ukaże się w przyszły czwartek, czyli w samą wigilię.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?