Jaworzno jakość wody: skąd woda płynie do kranów, dlaczego da się ją pić?
- Na terenie miasta woda produkowana jest na czterech ujęciach podziemnych: Jarosław Dąbrowski, Dobra, Galmany i Bielany, a od września 2013 roku także na ujęciu powierzchniowym Piaskownia - informuje rzecznik. - Woda dostarczana przez MPWiK jest pod stałą kontrolą jakościową. Kontrola prowadzona jest na etapie poboru ze źródła, uzdatniania i dystrybucji. Spełnia wszystkie rygorystyczne normy zawarte w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 29 marca 2007 roku z późniejszą zmianą - zaznacza.
Jak podkreśla Marzena Gręźlikowska, kierownik laboratorium MPWIK, nad jakością wody w Jaworznie czuwają Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny, laboratorium wewnętrzne MPWIK z wdrożonym i zatwierdzonym Systemem Zarządzania Jakością, a także zewnętrzne akredytowane laboratoria. - W ciągu roku wodociągowe laboratorium przy udziale sanepidu pobiera ponad 1700 próbek z kilkudziesięciu punktów na terenie całego miasta - wyjaśnia Marzena Gręźlikowska. - Przekłada się to na wykonanie ponad 2 500 analiz fizykochemicznych i mikrobiologicznych wody. Co miesiąc na stronie internetowej www.mpwik.jaworzno.pl zamieszczana i aktualizowana jest informacja z parametrami podstawowych wskaźników fizykochemicznych i mikrobiologicznych wody - dodaje laborantka.
Która woda dociera to Twojego kranu? Z ujęcia "Galmany" jest przesyłana do Warpia i częściowo do Śródmieścia, Podwala, Podłęża i Osiedla Stałego.
-Z uwagi na fakt, że woda produkowana przez ujęcie Galmany jest doprowadzana do zbiorników wody pitnej Warpie, a tam mieszana z wodą ze Stacji Uzdatniania Wody "Piaskownia", należy przyjąć, że ilość wody zaopatrującej mieszkańców wymienionych powyżej osiedli, oprócz Warpia, stanowi 1/3 ilości wody dystrybuowanej ze zbiorników. Pozostałą część wody w zbiornikach stanowi woda z ujęcia Piaskownia. Wartości te, z uwagi na dynamikę przepływów wody w sieci wodociągowej mogą ulec zmianie - dodaje. Z ujęcia "Dobra" woda wędruje do Ciężkowic i Pieczysk. Z ujęcia "Bielany" tylko w porze letniej na Bory. Z kolei Stacja Uzdatniania Wody "Jarosław Dąbrowski" zasila Jeleń, Byczynę i Cezarówkę Dolną.
Została nam jeszcze nowoczesna Stacja Uzdatniania Wody "Piaskownia".
- Woda z tego ujęcia trafia do mieszkańców wybudowaną w ulicy Kolejarzy i ulicy Bukowskiej magistralą wodociągową o długości 3,4 kilometrów. Do magistrali woda wtłaczana jest pompami wprost ze zbiornika o pojemności 500 metrów sześciennych. Nowa magistrala wodociągowa od 11 września 2013 roku transportuje wodę do miasta oraz na zbiorniki wyrównawcze zlokalizowane w dzielnicy Warpie. Wodę z Piaskowni spożywają mieszkańcy dzielnicy Szczakowa, Góra Piasku, oraz częściowo mieszkańcy Śródmieścia, os. Podwale, os. Podłęże i Os. Stałego - wymienia rzecznik MPWiK. I znowu, z uwagi na fakt, że woda produkowana przez ujęcie Piaskownia jest doprowadzana do zbiorników wody pitnej Warpie, a tam mieszana z wodą z ujęcia Galmany, należy przyjąć , że ilość wody zaopatrującej mieszkańców wymienionych powyżej osiedli, oprócz Góry Piasku i Szczakowej stanowi 2/3 ilości wody dystrybuowanej ze zbiorników, pozostałą część stanowi woda z ujęcia Galmany.
Ozonowana czy chlorowana
Jak jest uzdatniana jaworznicka woda? Sławomir Grucel podkreśla, że na ujęciu Jarosław Dąbrowski i na ujęciu Piaskownia jest ona poddawana ozonowaniu i prześwietlaniu przez lampy UV. - Następnie dla prawidłowej dystrybucji, przed wysłaniem jej rurociągiem magistralnym do mieszkańców, woda zabezpieczana jest poprzez dodanie podchlorynu sodu. Podobnie ma się sytuacja na ujęciu Galmany, Bielany i Dobra - zaznacza rzecznik.
Dodaje, że podchloryn sodu jest środkiem dezynfekującym i gwarantem mikrobiologicznego bezpieczeństwa wody.
- Stosowanie podchlorynu w wodzie kranowej nie ma szkodliwego działania, a i jego ilość jest określona szczegółowo między innymi przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi - informuje Sławomir Grucel.
Jak podkreślają wodociągowcy z jaworznickiego MPWiK, na przełomie kilkudziesięciu lat zmienił się proces uzdatniania wody. Kiedyś używano dużej ilości chloru. Przez co pogarszał się jej smak i zapach. Traciła cenne minerały. Dziś woda jest ozonowana, filtrowana na węglu aktywnym, naświetlana lampami UV i dezynfekowane przez minimalną ilość podchlorynu.
Na Piaskowni stosuje się podchlorynem sodu, który wytwarzany jest w procesie elektrolizy z soli kuchennej.
- Tak uzdatniona woda jest smaczniejsza, lepiej pachnie, do tego nie jest pozbawiana takich minerałów jak: sód, potas, wapń, magnez, żelazo, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju ludzkiego organizmu - wyjaśnia Marzena Gręźlikowska.
Na jakość wody w kranach ma też jednak stan instalacji wewnętrznej w budynku wielolokalowym czy bloku.
Za tę instalację odpowiedzialny jest właściciel lub zarządca budynku.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?