MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Białymstoku. Odkryj kuszące smakiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie się wybrać na lody w Białymstoku?
Gdzie się wybrać na lody w Białymstoku? Shaiith
Dowiedz się, gdzie znajdują się lodziarnie w Białymstoku. Lato na pewno większości z nas kojarzy się z lodami. Kiedy na zewnątrz jest gorąco i słonecznie, okażą się niezastąpionym sposobem na ochłodę. Przeczytaj kilka ciekawostek o tym przysmaku. Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i dowiedz się, jakie smaki możesz znaleźć w lodziarniach w Białymstoku.

Spis treści

Tutaj możesz się wybrać na lody w Białymstoku

Przejrzyj katalog firm i zdecyduj, gdzie wyskoczysz na lody. Weź pod uwagę opinie innych klientów i odwiedź najlepsze miejsca.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Białymstoku

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Białymstoku, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody zjesz w lodziarniach w Białymstoku?

Ten popularny deser cechuje duża różnorodność rodzajów. Latem na każdym rogu widzimy lodziarnie serwujące lody:

  • amerykańskie, czyli tzw. świderki

  • włoskie

  • gałkowe

  • sorbety

Zazwyczaj lody produkowane są z gotowych proszków z dodatkiem wzmacniaczy smaku i konserwantów. Możemy także spotkać w Białymstoku lodziarnie, w których śladami poprzedników wykonuje się produkt z najwyższą starannością i dbałością o jakość, stosując przy tym tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.

To warto wiedzieć

Lody dawniej

W czasach po II wojnie światowej lody produkowano w Polsce na większą skalę, a ich konsumpcja stała się popularna. We wczesnych latach tego okresu rzemieślnicy wytwarzali je w specjalnych maszynkach i umieszczali w beczkach z solą i lodem. Nakładali je łyżkami na andruty lub wafle. Smaki, jakie oferowali wówczas lodziarze nie były zbyt wyszukane. Najczęściej były to lody śmietankowe, mleczne, a w sezonie także truskawkowe, czekoladowe albo z dodatkiem świeżych owoców. Z upływem czasu komponowano nowe smaki, a ich produkcja rosła w siłę. Podawane były w waflowych pucharkach, pojawiły się także lody w gałkach.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto