Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i...
fot. Couleur (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Dynie

Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i wszechstronna w zastosowaniu, a przy tym zdrowa. Jadalny jest nie tylko jej miąższ, ale też pestki, które wykorzystuje się także do produkcji oleju, pełnego cennych dla zdrowia składników. Dynia ma wiele gatunków (podstawowym jest dynia zwyczajna, Cucurbita pepo), o zróżnicowanym kształcie, wielkości, kolorach i smaku.

Kilka jej gatunków uprawiano w Ameryce Południowej i Środkowej ponad 9 tysięcy lat temu (później zaczęto ją uprawiać w Ameryce Północnej). Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI wieku. Już na kontynencie europejskim powstały niektóre jej gatunki, jak cukinia, wyhodowana przez Włochów.

Zobacz również

Wyjątkowa natura na Pomorzu. Oto najpiękniejsze zdjęcia naszych Czytelników

NOWE
TYLKO U NAS
Wyjątkowa natura na Pomorzu. Oto najpiękniejsze zdjęcia naszych Czytelników

Replika 18. edycji festiwalu AfryKamera w Kinie Pod Baranami

NOWE
Replika 18. edycji festiwalu AfryKamera w Kinie Pod Baranami

Polecamy

Lampy drogowe OSRAM LEDriving FX. Skuteczne oświetlenie w każdych warunkach

Lampy drogowe OSRAM LEDriving FX. Skuteczne oświetlenie w każdych warunkach

Moc silnika. Czy duża moc silnika zwiększa ryzyko wypadków?

Moc silnika. Czy duża moc silnika zwiększa ryzyko wypadków?

Co się stało z Emanuelą Orlandi? Tajemnicze zaginięcie, które budzi wiele pytań

Co się stało z Emanuelą Orlandi? Tajemnicze zaginięcie, które budzi wiele pytań