MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
21 z 38
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zagrożenie...
fot. GIS - UWAGA: Zamieszczone zdjęcia przedstawiają przykładowe etykiety produktów podlegających wycofaniu z obrotu

Uwaga! Mięso z Chorwacji z bakterią, mąka, której składnik może powodować alergię. Zobaczcie przed czym jeszcze ostrzega GIS

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie bakterii Salmonella w chałwie sezamowej

Zagrożenie

W wyniku dalszych działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną w związku z ostrzeżeniami publicznymi z dnia 03.01.2024 r. oraz z dnia 15.01.2024 r. wykryto obecność Salmonella również w innych partiach produktów i surowców wyprodukowanych przez podmiot Elis Ali Eski. W trakcie kontroli urzędowej stwierdzono, że w zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych. W związku z tym uznano, że producent nie był w stanie zapewnić bezpieczeństwa produktów wprowadzanych do obrotu, a tym samym konieczne jest wycofanie wszystkich produktów bez względu na numer partii, oznakowanych datami minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed 09.07.2025” oraz datami wcześniejszymi.

Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.





Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów

Producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom








Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach zakazał dalszego prowadzenia produkcji środków spożywczych w zakładzie Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom do czasu przywrócenia kontroli nad bezpieczeństwem żywności, nakazał wycofanie wszystkich produktów z rynku oraz ich zniszczenie.

Producent „Elis” Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom podjął działania zmierzające do wycofania produktów z obrotu.








Zalecenia dla konsumentów

Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie produkty, nie powinni ich spożywać.

W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Zobacz również

Tak Gryf świętował awans! Wielka feta na stadionie przy Zielonej [ZDJĘCIA]

Tak Gryf świętował awans! Wielka feta na stadionie przy Zielonej [ZDJĘCIA]

Bieg w Jurczycach z edukacją o bezpiecznych wakacjach

Bieg w Jurczycach z edukacją o bezpiecznych wakacjach

Polecamy

Ich filmy promują turystykę – poznaj najlepszych vlogerów turystycznych z Polski

Ich filmy promują turystykę – poznaj najlepszych vlogerów turystycznych z Polski

Wszystkie atrakcje Dolnego Śląska w jednym miejscu. Wystarczy spakować plecak!

Wszystkie atrakcje Dolnego Śląska w jednym miejscu. Wystarczy spakować plecak!

Jak przygotować dziecko na wakacyjny wyjazd? O tym musisz wiedzieć

Jak przygotować dziecko na wakacyjny wyjazd? O tym musisz wiedzieć