MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Słodka, ostra, konserwowa, zielona, czerwona, żółta, a nawet...
fot. Pasja1000 (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Papryka

Słodka, ostra, konserwowa, zielona, czerwona, żółta, a nawet fioletowa. Uprawiana w ogródkach, doniczkach, do kupienia na każdym warzywnym stoisku. Jest uprawiana od około 5 tysięcy lat. Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie, zainteresowani przede wszystkim ostrymi gatunkami, które miały zastąpić pieprz – przyprawę wtedy bardzo drogą i sprowadzaną z dalekiej Azji. Papryka rozpowszechniła się bardzo szybko i stała się niemal nieodzownym składnikiem w kuchni nie tylko europejskiej, ale też azjatyckiej.

Zobacz również

W Prudniku wystartował 42 Rajd Malucha. Deszcz nie był przeszkodą

W Prudniku wystartował 42 Rajd Malucha. Deszcz nie był przeszkodą

Niedzielny rywal H.Skrzydlewska Orzeł zatrudnił duńskiego żużlowca

Niedzielny rywal H.Skrzydlewska Orzeł zatrudnił duńskiego żużlowca

Polecamy

Lubisz oliwę? Może zaczniesz zażywać ją jak suplement diety

Lubisz oliwę? Może zaczniesz zażywać ją jak suplement diety

Przygotuj się na EURO. Czy Polscy piłkarze zwiększą swoją wartość?

Przygotuj się na EURO. Czy Polscy piłkarze zwiększą swoją wartość?

Masz lecieć samolotem? Weź te leki, mogą ci uratować życie

HIT DNIA
Masz lecieć samolotem? Weź te leki, mogą ci uratować życie