MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
9 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wysoka temperatura powoduje przyrumienienie produktów...
fot. Artem Zakharov/Getty Images

Tak zepsujesz zdrowe jedzenie. Zobacz, czego z nim nie robić. Oto najgorsze pomysły na posiłki, których warto unikać w zdrowej diecie

Grillowanie, zwłaszcza na grillu węglowym. Czy grillowanie jest szkodliwe dla zdrowia?

Wysoka temperatura powoduje przyrumienienie produktów zawierających węglowodany i białka. Niestety, związki tworzące apetyczną brązową skórkę na jedzeniu są niekorzystne dla zdrowia. Nie tylko wywołują stres oksydacyjny, ale też zaburzają regulację poziomu glukozy we krwi. Jedzenie z grilla nie powinno być zatem przypalone, a ponadto narażone na działanie dymu. Dotyczy to nie tylko dymu węglowego, ale też powstającego z tłuszczu czy np. marynaty, które skapują na węgiel czy rozgrzane powierzchnie. Węgle powinny się żarzyć, a nie palić.

Zamiast węglowego lepszy będzie grill elektryczny. Produkty, z których kapią soki, powinny być pieczone na tackach. Aby ograniczyć powstawanie w nich rakotwórczych związków, najlepiej piec je w po zamarynowaniu. Poleca się do tego mieszankę składników takich, jak przyprawy korzenne, zioła i dowolny rodzaj alkoholu.

Zobacz również

Wiele wypadków i kolizji w powiecie przysuskim

NOWE
Wiele wypadków i kolizji w powiecie przysuskim

Trwa sprzedaż biletów na mecz Śląska w europejskich pucharach

Trwa sprzedaż biletów na mecz Śląska w europejskich pucharach

Polecamy

Lody dla ciebie i twojego psa. Zrobisz je nawet z 2 składników

TYLKO U NAS
Lody dla ciebie i twojego psa. Zrobisz je nawet z 2 składników

Latem robię placki z młodych ziemniaków. Wychodzą chrupiące i pyszne

HIT DNIA
Latem robię placki z młodych ziemniaków. Wychodzą chrupiące i pyszne

Międzynarodowy Festiwal Jazzowy Złota Tarka 2024

Międzynarodowy Festiwal Jazzowy Złota Tarka 2024