Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Startuje Food Show w MCK. Będą mistrzowie kuchni, blogerzy i gwiazdy TV

LOTA
Wystawy, pokazy, degustacje, spotkania z mistrzami kuchni i blogerami kulinarnymi, debaty i dyskusje – już za tydzień w Międzynarodowym Centrum Kongresowym odbędzie się I edycja Food Show. Dwa dni tego wydarzenia to spotkania profesjonalistów, dwa kolejne to dni otwarte dla mieszkańców. Co zatem w programie?

Food Show odbędzie się między 16 a 18 marca w MCK w Katowicach.

– W czwartek i piątek, w ramach dwóch dni dla biznesu i profesjonalistów, odbędą się debaty poświęcone rynkowi żywności oraz gastronomii, w których udział weźmie szereg ekspertów związanych z tym sektorem. W piątek i dodatkowo w sobotę Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach będzie otwarte dla każdego, kto interesuje się dobrą kuchnią. To pierwsza taka impreza w regionie, która doskonale wpisuje się w panującą obecnie modę na gotowanie – mówi Edyta Kochlewska, redaktor naczelna magazynu „Rynek Spożywczy“ i serwisu portalspozywczy.pl, należących do Grupy PTWP, organizatora wydarzenia.

W dniach 16-17 marca Food Show zgromadzi specjalistów branży HoReCa, producentów żywności, dystrybutorów, dostawców, a także kucharzy, restauratorów, sommelierów i analityków. Goście debatować będą o nowych zjawiskach w przemyśle spożywczym, w kontekście zwiększającej się świadomości konsumentów.

Zwieńczeniem pierwszego dnia Food Show będzie Gala Kulinarna, podczas której wręczone zostaną nagrody „Food Show Star“ dla firm z branży HoReCa. W trakcie, której będzie miał miejsce również finał, organizowanego przez „Dziennik Zachodni”, plebiscytu na Restaurację Roku 2017 woj. śląskiego.

Drugi dzień dyskusji zakończy Mega Wieczór Kulinarny – wielbiciele dobrego jedzenia, pasjonaci sztuki kulinarnej oraz wszyscy zainteresowani kulinariami spędzą wieczór w gronie znanych kucharzy: Jakuba Budnika, szefa kreatywnego MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering 360°; Michała Budnika, sous chefa MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering 360°; Marcina Czubaka, szefa kuchni Spacerowej 21 oraz Pop Up Bistro; Dominika Duraja, szefa kuchni Restauracji Villa Gardena; Adriana Feliksa, szefa kuchni i właściciela SPOON Adrian Feliks; Marcina Majchrzaka, szefa kuchni Restauracji Magnolia w Dworze Kombornia Hotel&SPA****. Kucharze zaprezentują swoje popisowe dania, imprezę poprowadzi natomiast Andrzej Polan, wieloletni szef kuchni w najbardziej prestiżowych hotelach, gwiazda programów telewizyjnych i właściciel warszawskiej restauracji Mała Polana Smaku.

18 marca w przestrzeni Międzynarodowego Centrum Kongresowego odbędzie się dzień otwarty, w ramach którego mieszkańcy regionu i pasjonaci gotowania będą mogli spotkać osoby znane z popularnych programów o gotowaniu, wybitnych szefów kuchni, blogerów i krytyków kulinarnych. Na smakoszy czekać będą ponadto targi żywności i książki kucharskiej, najlepsze food tracki z regionu, pokazy live cooking, wystawa i warsztaty fotografii kulinarnej, spotkania z ekspertami, degustacje i konkursy z nagrodami.

Również w tym dniu Andrzej Polan spotka się ze swoimi fanami na specjalnie przygotowanym dla nich pokazie kulinarnym.

Swój udział w wydarzeniu potwierdzili: Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz – autorzy bloga „Gotowanie z pasją” oraz popularnych książek kulinarnych – „Kipi kasza” i „Retro warzywa”; a także m.in.: Łukasz Błażejewski – dyrektor ds. rozwoju sieci 7 Street Bar & Grill oraz Meat & Fit – Coffee Grill; Andrzej Cichoń – prezes Cechu Producentów Żywności w Katowicach; Jerzy Czapla - barman i założyciel Centrum Szkolenia Barmanów; Bartosz Gadzina – szef kuchni i właściciel restauracji Beksien; Krzysztof W. Gawlik – członek WACS-World Association of Chefs Societies, Euro-Toques; Dariusz Gocławski – A+D Retail Store Design; Sebastian Humski – szef kuchni, członek Euro-Toques Polska; Michał Kozak - dyrektor generalny Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering; Piotr Niemiec – właściciel Grupy Gastromall; Joanna Ochniak – przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni (Women in WACS); Paweł Oszczyk – szef kuchni La Rotisserie w Warszawie oraz Mamaison Hotel Le Regina Warsaw; Adam Pajewski – członek zarządu Stowarzyszenia Sady Grójeckie; Ryszard Skotniczny – właściciel Dworu Kombornia; Łukasz Sot – współzałożyciel Cateromarket.pl; Hanna Stolińska-Fiedorowicz – Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła; Magdalena Tomaszewska-Bolałek – autorka bloga kuchniokracja.hanami.pl oraz książek o trendach w kuchni azjatyckiej i "Polish Culinary Paths".

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na katowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto