Sałatka jarzynowa
Składniki:
4 średniej wielkości ziemniaki,
3 marchewki,
1 pietruszka,
4 jajka,
4 ogórki kiszone,
1/4 cebuli lub zamiennie por,
1 małe jabłko,
1 mała puszka zielonego groszku lub kukurydzy,
ok. 1 szklanki majonezu,
1 łyżeczka musztardy,
sól pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Nie obrane warzywa włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 40 minut). Odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek i pokroić w kosteczkę, włożyć do dużej miski. Jajka ugotować na twardo (ok. 5 - 6 minut licząc od chwili zagotowania się wody), pokroić w kosteczkę i dodać do miski z jarzynami. W drobną kostkę kroimy obrane ogórki, cebulę oraz jabłko, dodajemy do miski. Dodać dobrze odsączony i osuszony groszek. Całość doprawiamy solą (około 1/2 łyżeczki) oraz zmielonym czarnym pieprzem (około 1/2 łyżeczki). Mieszamy z majonezem. Sałatkę przekładamy na półmisek, pokrywamy majonezem i dekorujemy według uznania.
Zobacz także:
Pieczemy mazurki
Przepis na wielkanocny żurek
schab
pascha
karkówka
sałatka jarzynowa
chleb ziołowy
Schab w ziołowej zalewie
Koła Gospodyń Wiejskich prezentują potrawy wielkanocne
Źródło:gloswielkopolski.pl
Polub nas na fb
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?