Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przysmaki z Jaworzna, które gotuje się od wieków [PRZEPISY]

Anna Zielonka
Kluski tlone (przyg. Ciężkowianki) - mąki po połowie pszenna i żytnia, posolona woda, smalec ze skwarkami, kwaśnego mleka. Mąkę smażyć około 3 h na kraju blachy, mieszać drewnianą łyżką. Zalać posoloną wodą (druga opcja dodać ugotowanych zieleniatek z wodą). Dodać skwarków. Popijać np. wrzącym mlekiem.
Kluski tlone (przyg. Ciężkowianki) - mąki po połowie pszenna i żytnia, posolona woda, smalec ze skwarkami, kwaśnego mleka. Mąkę smażyć około 3 h na kraju blachy, mieszać drewnianą łyżką. Zalać posoloną wodą (druga opcja dodać ugotowanych zieleniatek z wodą). Dodać skwarków. Popijać np. wrzącym mlekiem.
Zespoły ludowe z różnych części naszego miasta przygotowały jaworznickie przysmaki. Potrawy mają sporą szansę na to, by znaleźć się w specjalnym spisie potraw regionalnych.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jaworzno.naszemiasto.pl Nasze Miasto