Przysmaki z Jaworzna, które gotuje się od wieków [PRZEPISY]

Anna Zielonka
Kluski tlone (przyg. Ciężkowianki) - mąki po połowie pszenna i żytnia, posolona woda, smalec ze skwarkami, kwaśnego mleka. Mąkę smażyć około 3 h na kraju blachy, mieszać drewnianą łyżką. Zalać posoloną wodą (druga opcja dodać ugotowanych zieleniatek z wodą). Dodać skwarków. Popijać np. wrzącym mlekiem.
Zespoły ludowe z różnych części naszego miasta przygotowały jaworznickie przysmaki. Potrawy mają sporą szansę na to, by znaleźć się w specjalnym spisie potraw regionalnych.

Gotowanie nową pasją Polaków

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3