Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

"Pieczone w Jaworzne", 1 jaworznicki konkurs pieczonych ziemniaków [REGULAMIN]

ivan
Muzeum Miasta Jaworzna organizuje dla uatrakcyjnienia Dni Jaworzna konkurs na pieczone ziemniaki. „Pieczone” - potrawa znana od kilku dziesięcioleci na terenie Jaworzna i okolicy, była i jest przygotowana zawsze w plenerze.

Towarzyszy spotkaniom rodzinnym i przyjacielskim, charakterystyczne jest to, że jest to potrawa przyrządzana wspólnie przez uczestników. Atmosfera wspólnej obróbki surowca, układania w kociołku, pieczenia, wspólnej uczty i wreszcie towarzyszących temu pogawędek, niejednokrotnie zabaw jest zawsze niepowtarzalna. Aby podtrzymać, a nawet upowszechniać ginącą tradycję przyjacielskich rozmów przy wspólnym „stole” proponujemy konkurs pt.: „Pieczone w Jaworznie” . Niech uczestnicy konkursu rywalizują o nagrody, a świętujący mieszkańcy degustują i oceniają!

1 jaworznicki konkurs tradycyjnej potrawy „Pieczone w Jaworznie”odbędzie się 18 czerwca br., stadion „Azotania”, ul. Moniuszki 95, godz.: 12.00-16.00.
Na uczestników konkursu czekamy do 16 czerwca 2011 br. Limit osób - 12


CZYTAJ REGULAMIN:

I jaworznicki konkurs tradycyjnej potrawy.
18 czerwca 2011 – 12.00-16.00 – Stadion „Azotania”, ul. Moniuszki 95

Organizator konkursu:
Muzeum Miasta Jaworzna przy współpracy z pracownikiem Teatru Sztuk Jackiem Gąsiorem.

Uczestnicy zgłaszają się osobiście w Muzeum Miasta Jaworzna, wpisowe 25 zł (zwrotne po konkursie).
Termin zgłaszania uczestników: 16 czerwiec 2011 r.
Przewidziana ilość uczestników – 12 zespołów. Liczy się kolejność zgłoszeń.
Informacja tel 32 6181955.
Grupa powinna określić swoją nazwę.
Grupa musi być wyposażona w żeliwny, bądź stalowy – emaliowany garnek, przyrządy do nakładania potrawy, miskę do wyłożenia całości potrawy po pieczeniu..
Dopuszczalne produkty: ziemniaki, marchewka, pietruszka, cebula, kiełbasa, boczek, natka, tłuszcz-smalec, przyprawy.
Przykrycie: liście kapusty, darń, kamień lub cegła.
Mile widziane przystawki: sałatki, ogórki, pomidory, por.
Zabrania się próbowania potrawy w trakcie pieczenia.

Kryteria oceniania:
Każda grupa otrzymuje na start 20 pkt,
Wrażenia smakowe 0 – 5 pkt, oceniane będzie wrażenie ogólne, słone, pieprzne,
Każde kryterium w skali 0 – 5, proporcje produktów,
Sposób podania potrawy (wrażenia artystyczne): 0 – 5 pkt,
Zastosowanie innych produktów niż wymienione wyżej – minus 5 pkt za 1 produkt
(np. mięso kurczaka, królika, buraki),
Ziemia z darni w potrawie – minus 5 pkt,
Niedopieczona potrawa – minus 5 pkt,
Zbyt rozgotowana potrawa – minus 5 pkt,
Spalenizna na dnie garnka po jego opróżnieniu – w skali od minus 1 do minus 5.

Nagrody:
– Kolacja dla dwóch osób w restauracji „Pańska Góra”,
– Zabieg spa dla dwóch osób „Pańska Góra”,
– MP4.

Organizator zapewnia, palenisko, tacki, widelce.

Program:
Oficjalne rozpoczęcie konkursu – godz. 12.,
Degustacja potraw ok. godz. 15.,
Rozstrzygniecie konkursu, wręczanie nagród ok. 15.30.

Lubicie pieczone? Macie na nie jakiś wyjątkowy przepis? Czekamy na [email protected]

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dni Lawinowo-Skiturowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: "Pieczone w Jaworzne", 1 jaworznicki konkurs pieczonych ziemniaków [REGULAMIN] - Jaworzno Nasze Miasto

Wróć na jaworzno.naszemiasto.pl Nasze Miasto