MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bób jako produkt bogaty w białko może zaburzać działanie...
fot. weyo/123RF

Kto nie powinien jeść bobu? Są osoby, którym może poważnie zaszkodzić. Te schorzenia i leki wykluczają jego spożycie

Osoby przyjmujące niektóre leki na chorobę Parkinsona

Bób jako produkt bogaty w białko może zaburzać działanie lewodopy – leku przyjmowanego przy chorobie Parkinsona, zwiększającego działanie dopaminy. Jednocześnie samo warzywo także zawiera pewną ilość lewodopy, co z kolei przemawia na korzyść za jego spożywaniem. Dlatego kwestia włączenia strączków do diety powinna zostać rozstrzygnięta każdorazowo przez lekarza prowadzącego.

Zobacz również

Trzy razy złoto w Miastku. Anna Miotk-Czajak wraca z przytupem

Trzy razy złoto w Miastku. Anna Miotk-Czajak wraca z przytupem

Wypadek na ulicy Gdańskiej w Szczecinie. Jedna osoba poszkodowana

Wypadek na ulicy Gdańskiej w Szczecinie. Jedna osoba poszkodowana

Polecamy

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Hiszpańskie miasteczko stawia granice turystom. Wprowadza godziny zwiedzania

Hiszpańskie miasteczko stawia granice turystom. Wprowadza godziny zwiedzania

Brak leczenia może doprowadzić do raka. Nawet 95 proc. pacjentów nie wie, że choruje

Brak leczenia może doprowadzić do raka. Nawet 95 proc. pacjentów nie wie, że choruje