MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze. Po ostatnim zdjęciu przejdziesz na i.pl.
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Przesuń w prawo aby przejść na i.pl
Kto z Was woli chleb razowy od białego? Przygotowanie wcale...
fot. pixabay.com/klacomas/zdjęcie ilustracyjne

Drogi chleb? Taniej na razie nie będzie. Nie czekaj, zacznij piec go sam! Oto proste domowe sposoby na chrupiące pieczywo

Chleb razowy na drożdżach suchych

Kto z Was woli chleb razowy od białego? Przygotowanie wcale nie jest trudne. 500 g mąki pszennej razowej trzeba połączyć z dwoma szklankami wody, 7 g drożdży suchych (dostępne w małych torebkach), łyżeczką soli, łyżeczką cukru, łyżką oleju i wybranymi ziarnami. Całość musi wyrosnąć ok. 1,5-2 godzin, potem ciasto należy umieścić do natłuszczonej brytfanki podłużnej. Zanim zacznie się piec, dobrze, aby poleżało ze dwa kwadranse pod przykryciem. Czas pieczenia to ok. 50 minut w 220 stopniach Celsjusza.

Zobacz również

Sprawdź, ile pamiętasz ze swojego dzieciństwa z czasów PRL-u? Sentymentalny QUIZ

Sprawdź, ile pamiętasz ze swojego dzieciństwa z czasów PRL-u? Sentymentalny QUIZ

Dzień Otwarty w Zespole Szkół Zawodowych numer 1 w Kielcach [ZDJĘCIA]

Dzień Otwarty w Zespole Szkół Zawodowych numer 1 w Kielcach [ZDJĘCIA]

Polecamy

Taryfikator mandatów 2024. Za te wykroczenia grozi mandat 1500 zł

Taryfikator mandatów 2024. Za te wykroczenia grozi mandat 1500 zł

Ten popularny napój może wspierać twoje zdrowie!

Ten popularny napój może wspierać twoje zdrowie!

Nawet 420 zł do hektara. Złóż wniosek o dopłaty do materiału siewnego i sadzeniaków

Nawet 420 zł do hektara. Złóż wniosek o dopłaty do materiału siewnego i sadzeniaków