MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Grzyb o nazwie twardnik japoński jest dostępny zarówno w...
fot. 6437364/pixabay.com

Czym zastąpić mięso? Polecamy najlepsze roślinne zamienniki mięsa. Są bogate w białko i żelazo, a przy tym smaczne

Shiitake

Grzyb o nazwie twardnik japoński jest dostępny zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Charakteryzuje się wyjątkowo „mięsnym” aromatem i zawiera nieco białka. Shiitake może „udawać” mięso np. w gulaszach, a także aromatyzować dania bezmięsne – często wystarczy jeden suszony grzybek dodany do bulionu.

W 100 g shiitake:
białko: 2,2 g
żelazo: 0,4 mg
kalorie: 33 kcal

Zobacz również

Piłkarze Stilonu Gorzów chcą robić jak najwięcej hałasu. O awansie na razie nie mówią

NOWE
Piłkarze Stilonu Gorzów chcą robić jak najwięcej hałasu. O awansie na razie nie mówią

10 bramek! Pogrom Barciczanki. Rezerwy Wisły Kraków bezlitosne

10 bramek! Pogrom Barciczanki. Rezerwy Wisły Kraków bezlitosne

Polecamy

Nowa szkoła – znamy datę jej powstania

Nowa szkoła – znamy datę jej powstania

Książki na lato. Co przeczytać w czasie wakacji?

Książki na lato. Co przeczytać w czasie wakacji?

Nauki ścisłe i przyrodnicze priorytetem w nowym roku. Będą zmiany w nauczaniu

Nauki ścisłe i przyrodnicze priorytetem w nowym roku. Będą zmiany w nauczaniu