7 z 8
Poprzednie
Następne
Barszcz czerwony czy grzybowa? To nie jedyne zupy, które rozpoczynają wigilijną kolację. Niektóre z nich zaskakują składnikami
Zupa migdałowa
To potrawa wigilijna znana przede wszystkim wśród osób, których przodkowie pochodzili z Kresów. Przygotowuje się ją ze słodkich i gorzkich migdałów, mleka, ryżu, rodzynek i cukru. Co ważne, kresowa zupa migdałowa smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Migdałowa zupa kresowa – przepis na wigilię
Składniki:
- dwie garście migdałów,
- garść rodzynków,
- szklanka ryżu,
- 2 szklanki mleka,
- cukier i sól do smaku.
Jak przygotować wigilijną zupę migdałową?
1. Migdały posiekałam, wymieszałam z mlekiem, cukrem i solą.
2. Ryż ugotowałam osobno, na sypko.
3. Do zupy dodałam rodzynki, a na końcu ryż.