MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To potrawa wigilijna znana przede wszystkim wśród osób,...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Barszcz czerwony czy grzybowa? To nie jedyne zupy, które rozpoczynają wigilijną kolację. Niektóre z nich zaskakują składnikami

Zupa migdałowa

To potrawa wigilijna znana przede wszystkim wśród osób, których przodkowie pochodzili z Kresów. Przygotowuje się ją ze słodkich i gorzkich migdałów, mleka, ryżu, rodzynek i cukru. Co ważne, kresowa zupa migdałowa smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Migdałowa zupa kresowa – przepis na wigilię
Składniki:
- dwie garście migdałów,
- garść rodzynków,
- szklanka ryżu,
- 2 szklanki mleka,
- cukier i sól do smaku.

Jak przygotować wigilijną zupę migdałową?
1. Migdały posiekałam, wymieszałam z mlekiem, cukrem i solą.
2. Ryż ugotowałam osobno, na sypko.
3. Do zupy dodałam rodzynki, a na końcu ryż.

Zobacz również

Resovia lepsza w sobotnim sparingu od Stalówki

Resovia lepsza w sobotnim sparingu od Stalówki

Na rowerach powitali wakacje. Rajd wyruszył z Placu Artystów w Kielcach [ZDJĘCIA]

Na rowerach powitali wakacje. Rajd wyruszył z Placu Artystów w Kielcach [ZDJĘCIA]

Polecamy

Tego boją się Polacy. Zobacz raport dotyczący naszych lęków

Tego boją się Polacy. Zobacz raport dotyczący naszych lęków

Noszą męską bieliznę? Gessler, Krzan i Lewandowska sięgnęły po nowy trend

Noszą męską bieliznę? Gessler, Krzan i Lewandowska sięgnęły po nowy trend

Idealne kotlety dla niejadków. Bez trudu ukryjesz w nich kalafiora

HIT DNIA
Idealne kotlety dla niejadków. Bez trudu ukryjesz w nich kalafiora