Przygotowania do otwarcia piekarni BEZ trwały od kilku miesięcy. Stołeczna piekarnia jest "córką" piekarni BEZ z Poznania. Piekarnia mieści się na parterze restauracji La Cantina, która na rynku jest ponad 16 lat, a od wielu lat specjalizuje się w daniach bezglutenowych. Miejsce to jest odpowiedzią na potrzeby osób na diecie bezglutenowej.
Piekarnia powstaje z myślą o klientach na diecie bezglutenowej, niskoglutenowej, dla klientów z celiakią, nietolerancją glutenu, z uczuleniem na zboża i pszenicę, z chorobami autoimmunologicznymi (zwłaszcza Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, AZS), ale także dla osób poszukujących tradycyjnego pieczywa bez całej tablicy Mendelejewa w składzie - mówi Klaudia Giwer z BEZ Piekarnia.
Pieczywo bez glutenu. To jest pyszne!
W piekarni powstają przede wszystkim:
- Chleby,
- bułki,
- bagietki,
- ciabatty,
- różne wytrawne dodatki, takie jak kapuśniaczki, cebularze, paszteciki.
W ofercie będą także ciasta, słodkie tarty, muffiny, brownie, ciasteczka i drożdżówki.
Pieczywo, które od 8 czerwca można kupować w nowej piekarni na Nowym Świecie powstaje w dwojaki sposób: wypiekane na bieżąco pieczywo drożdżowe, delikatne i pulchne oraz pieczywo wg tradycyjnej receptury, na zakwasie, wyrastające ponad 12h i wypiekane tylko raz dziennie. To drugie pieczywo jest cięższe i bardziej mokre.
Nie tylko celiaklia
Pieczywo bez glutenu może na początku dawać inne walory smakowe niż chleby z glutenem, zwłaszcza te na zakwasie. Wiele osób zapomniało jak smakują prawdziwe chleby na zakwasie, bez dodatku drożdży, stabilizatorów, zagęstnikow. Jednak jak mówi Klaudia Giwer coraz więcej osób pyta o pieczywo bez glutenu i poleca ich wypieki znajomym.
- Mamy wrażenie, że bardzo rośnie świadomość społeczeństwa na temat jakości tego co jedzą i stąd do nas trafia coraz więcej Klientów. Niestety widzimy także wzrost stwierdzonych celiakii wśród klientów, kiedyś liczba społeczeństwa z tą chorobą była szacowana na ok 1 proc. To samo dotyczy osób z chorobami autoimmunologicznymi, Hashimoto to istna plaga wśród naszych klientek.
Pieczywo wypiekane przez BEZ smakiem bardzo przypomina tradycyjne bułki czy chleby.
Nasze wypieki na drożdżach idealnie naśladują te glutenowe, nie raz sprawdzaliśmy reakcję osób jedzących gluten i nie są oni w stanie zorientować się, że bułka lub bagietka, którą właśnie spożywają jest bezglutenowa - to dla nas największa pochwała. Klientów nie jest trudno przekonać, raczej sami do nas trafiają po dłuższym czasie poszukiwania odpowiedzi na swoje problemy zdrowotne - dodaje Klaudia Giwer.
Piekarnia BEZ mieście się przy ul. Nowy Świat 64, przy restauracji La Cantina. Pieczywo jest wypiekane na miejscu. Na razie piekarnia jest czynna cztery dni w tygodniu, we wtorki, środy, piątki i soboty w godz. 12-18.
Zobaczcie też:
Odszedł Janusz Rewiński
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?