Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jaworzno: Szpitalne menu, czyli co pacjenci dostają do jedzenia

Anna Zielonka
Śniadanie w jaworznickim szpitalu można dostać między 8 a 9 rano, w zależności od oddziału
Śniadanie w jaworznickim szpitalu można dostać między 8 a 9 rano, w zależności od oddziału Anna Zielonka
Zajrzeliśmy do talerzy pacjentów Szpitala Wielospecjalistycznego. Sprawdziliśmy, jak smakuje to, co jedzą na śniadanie, obiad i kolację.

To, co jemy, zależy od naszych upodobań. Jedni wolą dobrze przyprawione potrawy, inni ze smakiem pałaszują łagodniejsze przysmaki. Ale gdy leżymy w szpitalu, to już nie do końca od nas zależy, co znajdzie się na naszym talerzu. Możemy oczywiście jeść to, co przyniesie nam rodzina. Tak czy owak każdemu choremu przysługuje darmowa porcja żywieniowa.

Odwiedziliśmy pacjentów jaworznickiej lecznicy i sprawdziliśmy, co jedzą w ramach swojej hospitalizacji. Każdemu z nich przysługuje dzienna porcja, która wynosi 8,73 zł netto (plus 8 proc. podatku VAT).

- Usługi żywieniowe dla szpitala świadczy firma z Krakowa - informuje Marlena Jarząbek, rzeczniczka Szpitala Wielospecjalistycznego w Jaworznie. - Obecnie obowiązująca umowa wygasa z dniem 30 listopada tego roku. Aktualnie jesteśmy w trakcie postępowania przetargowego - dodaje.

Polecamy: Nocne harce dzików na Niedzieliskach. Niej się na baczności! FOTO

Zapytaliśmy pacjentów, czy odpowiada im aktualne wyżywienie w jaworznickim szpitalu. - Jest o niebo lepiej niż było kilka lat temu, gdy jedzenie przywoziła jakaś inna firma - mówi pan Kazimierz, który w szpitalu przebywa od minionego weekendu. Jego zdaniem, obiady są mało przyprawione. Twierdzi jednak, że porcje są wystarczające. - Co prawda nie da się nimi najeść całkiem do syta, ale są smaczne i pożywne - mówi pan Leszek, przebywający w lecznicy od dwóch tygodni. - Smakują mi śniadania. Zawsze dostajemy świeże bułeczki, jakąś szyneczkę czy dżem - dodaje.


Oto szpitalne menu!

Każdemu pacjentowi, w czasie pobytu w szpitalu, przysługują określone porcje, które dostaje na śniadanie, obiad i kolację. To, jakie produkty żywnościowe znajda się na jego talerzu, zależy od rodzaju leczenia, stanu zdrowia pacjenta i wyznaczonej diety.
Na śniadanie pacjent otrzymuje: 100 g pieczywa, 150 g zupy mlecznej, 250 g herbaty, 40 g wędliny, 50 g jajka
Na obiad przykładowo otrzymuje: 450 ml zupy, 200 g ziemniaków, 120 g kapusty zasmażanej, 100g mięsa
Na obiad dietetyczny można dostać np.: 200 g ziemniaków, 100 g fileta z kurczaka duszony 100 g, 100 g bukiet z warzyw, 250 kompotu lub herbaty
Z kolei na kolację przykładowo: 100 g pieczywa, 65 g pasztetowej, 250 g herbaty, 40 g wędliny.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jaworzno.naszemiasto.pl Nasze Miasto